Färdas i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är ett av Sveriges vanligaste och mest populära och omtyckta turistmål. Med över 20000 öar så finns det någonting för alla, och så länge man inte besöker de allra mest välbesökta öarna så är risken förhållandevis liten att det kommer kännas trångt. Under framför allt sommarhalvåret så är det det relativt enkelt att ta sig ut till Stockholms skärgård. Det finns goda kommunikationer och beroende på vart i skärgården man ska och vilken ö man ska besöka så kan man antingen resa med båt eller med bil eller buss.

Båttrafiken i Stockholms skärgård

Det största trafikföretaget som erbjuder transport till och från öarna i Stockholms skärgård är Waxholmsbolaget. De flesta som har besökt Stockholms skärgård har med hög sannolikhet någon gång rest med det landstingsägda Waxholmsbolaget. Under sommarhalvåret så har Waxholmsbolaget ungefär 40 stycken olika fartyg och båtar som trafikerar sträckorna till och från öarna och Stockholm city. De 40 stycken båtarna stannar tillsammans till vid uppemot 270 stycken olika bryggor och öar. Under det kalla vinterhalvåret så trafikeras fortfarande en del av dessa bryggor men med betydligt färre båtar. Från Stockholm city så utgår Waxholms båtar från Strömkajen vid Östermalm. Ett annat företag som också erbjuder båttransport i Stockholms skärgård är Cinderella-båtarna. Cinerella-båtarna är ett litet rederi som har betydligt färre fartyg och med enbart ett fåtal olika destinationer jämfört med Waxholmsbåtarna. Om man ska besöka en väldigt liten ö eller en ö som ligger väldigt långt ute i den så kallade ytterskärgården så går det inte alltid någon reguljär båttrafik till de öarna. Då får man antingen försöka lösa det med en egen båt eller så kan man ringa och beställa en båttaxi, det vill säga en taxi men som transporterar en till havs!

Busstransport till och från öarna

Om man vill ta sig till en ö som det finns broar till, men saknar en egen bil, så kan man se om det går någon buss. SL, det vill säga Stockholms Lokaltrafik, har flera olika busslinjer som går ut till Stockholms skärgård öar och bryggor. Ibland så kan man behöva byta buss, eller byta från buss till båt den sista sträckan, och det gör kan man framför allt göra på följande platser:

  • Vaxholm
  • Årsta havsbad
  • Dalarö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *